Als startende ondernemer op vakantie: 4 redenen waarom je dat nodig hebt!

Het is een valkuil van veel ondernemers: meer uren per week werken dan de bedoeling is. In deze blog lees je echter waarom het zo belangrijk is om ook regelmatig even afstand te nemen van je business, hoe moeilijk dat misschien ook is.
17/07/2023
My-Work-City_black_low-res_RankMathSquare_removebg

Als startende ondernemer ben je bereid om dag en nacht aan je bedrijf te werken. Dat doe je misschien ook wel. Voordat je het weet heb je de reguliere 40-urige werkweek alweer overschreden, of heb je veel meer uren gewerkt dan de bedoeling was. We all have been there. Juist daarom is het zo belangrijk om af en toe letterlijk afstand te doen van onze business, hoe moeilijk dat misschien ook is. Eerlijk is eerlijk: starters of niet, ondernemers gaan te weinig op vakantie. Jammer, want het is super belangrijk. Juist wanneer je recent bent gestart als zzp’er. Lees maar eens verder.

1. Het voorkomt dat je transformeert in een koffiejunkie

Ondanks dat de koffie bij My Work City erg goed smaakt, geldt ook hiervoor het welbekende principe ‘overal waar ‘te’ voorstaat, is niet goed’. Als je voortdurend cafeïne nodig hebt om je productiviteit op peil te houden, weet je eigenlijk al genoeg. Je lichaam heeft rust nodig. Ontspanning. Want laten we eerlijk zijn: als een wandelende koffiemachine ga jij je doelen ook niet bereiken. Ga er daarom eens tussenuit! Een vakantie geeft je de kans om die eindeloze koffie cyclus te doorbreken en te genieten van andere drankjes. Wat dacht je van een glas prosecco, een tropische cocktail of een zomerse smoothie? Wie weet ontdek je wel een nieuwe drank!

2. Je krijgt de beste business ideeën

Als starter ben je in ontwikkeling. Continu ben je bezig met het bedenken van nieuwe ideeën om je aanbod nog sterker neer te zetten of nieuwe klanten en opdrachten binnen te slepen. Soms weet je op den duur alleen niet meer hoe. De creativiteit lijkt echt ergens op de bodem van de oceaan te liggen. Misschien zelfs wel letterlijk. Neem daarom een duik en zoek de verfrissing op. Letterlijk!

Door jezelf uit je dagelijkse omgeving te halen, geef jij je fantastische brein de gelegenheid om briljante ideeën op te doen. Kan jouw creativiteit dus wel een boost gebruiken? Boek die stedentrip of strandvakantie! Zelfs als je helemaal niets doet, kom je gegarandeerd terug met waanzinnig veel inspiratie.

3. Het bevordert een gezonde work-life balance

Je hebt dit al honderd keer gelezen, maar ondernemen is een marathon. Geen sprint. Als je voortdurend aan het werk bent, verlies je op den duur echt het plezier… En daarom was je niet gestart met het ondernemen, toch?

Ook daarom heb je vakantie nodig. Om op te laden. En je passie voor je bedrijf te behouden. Dus heb jij je koffers al klaar staan om naar een idealistische bestemming af te reizen? Je zult versteld staan van de nieuwe energie en frisse perspectieven waarmee je terugkomt. Beloofd. Ik heb de champagne al voor je klaar staan om het te vieren.

4. Je productiviteit en omzet gaan sky high!

Waarom denken we als ondernemer toch massaal dat een vakantie onze productiviteit en omzet tegenwerkt, omdat we “minder werken”? We werken pas minder als we geen energie meer hebben. De focus zijn verloren. Of nog net niet met onze tong onder het koffiezetapparaat hangen. Juist door je onderneming even he-le-maal los te laten, wat dus ook betekent dat je niet stiekem appjes of mailtjes beantwoordt vanaf het strand, kun je opladen. Echt opladen. Zo kun je na de vakantie weer gemotiveerd, energiek en met focus aan de slag! Geloof me, die oneindige lijst stelt dan helemaal niet meer zo veel voor. Al helemaal niet als je na de vakantie bij My Work City een werkplek claimt. Hint, hint.

Als bonus kan ik je garanderen dat je omzet gaat stijgen ook. Puur omdat jij na een vakantie weer scherp hebt waar je naartoe wilt werken. Je bent gemotiveerd, gepassioneerd en razend enthousiast waardoor je moeiteloos de juiste klanten gaat aantrekken. Durf jij nu nog nee te zeggen tegen een weekje vrij? Dat dacht ik!

I know, it is easier said than done

Als startende ondernemer is het verleidelijk om jezelf volledig te verliezen in je werk en geen tijd te nemen voor ontspanning. Voor veel (startende) ondernemers is het zelfs beangstigend om op vakantie te gaan.

Daarom nog even drie gouden tips om je een liefdevolle schop onder de komt te geven:

  • Plan vooruit en zorg voor flexibiliteit in de laatste week. In de laatste week schiet je gegarandeerd nog wat te binnen, komt er last-minute nog een taak tussendoor fietsen, of duurt iets langer dan verwacht. Houd daar rekening mee!
  • Maak duidelijke afspraken met jezelf. Vakantie is vakantie. Ook voor jou. Wil je helemaal offline zijn? Ga offline. Leg die smartphone aan de kant.
  • Kondig je vakantie aan bij opdrachtgevers en klanten en stel zo’n leuk automatisch “out of office”-bericht in.

Zo kun jij met een gerust hart op vakantie. Ook als starter.

En onthoud: een ontspannen startende ondernemer is een gelukkige en succesvolle ondernemer!