Netwerken, hoe doe je dat? 7 tips die je nog niet eerder hebt gelezen!

Netwerken? Ik vind dit altijd maar mega spannend en krijg er bijna de kriebels van. Precies daarom heb ik voor jou 7 handige tips die je mee kunt nemen als jij 'weer' naar zo'n netwerk evenement 'moet'.
31/07/2023
My-Work-City_black_low-res_RankMathSquare_removebg

‘Netwerken’. Alleen al bij het lezen van het woord gaan al je nekharen overeind staan. Dat maken van die connecties op LinkedIn of Instagram gaat nog wel. Maar real life connecten? Op onbekenden afstappen en contact maken? Dat bezorgt je nu al spontaan zweet tussen je billen. Maar dat kan anders. Networking is niet alleen voor de sociale vlinders onder ons. En daar heb jij geen visitekaartjes voor nodig. Let maar op. In dit artikel deel ik zeven unieke en ongebruikelijke tips die je nog niet eerder hebt gelezen. Daar gaan we!

1. Trek het meest opvallende kledingstuk aan dat je in je kast hebt hangen

Ja, je leest het goed. Dat fuchsia roze broekpak kan écht je lifesaver zijn bij netwerken. Stel je voor: je loopt een co-workspace binnen. Iedereen draagt wit of zwart, maar dan kom jij binnen. In je glitterjurk met knalrode lippenstift. Voordat je het weet, komen verschillende ondernemers naar je toe om een praatje te maken over je toffe kledingkeuze. Een opvallend kledingstuk trekt nu eenmaal de aandacht en een gesprek erover breekt zo lekker het ijs. Dus lieve ondernemer, wees niet bang om op te vallen en keihard te shinen.

2. Vergeet het standaard voorstelrondje

In plaats van te vertellen wat je naam is, waar je geboren bent, hoe oud je bent en wat je doet, kun je nadenken over een alternatieve en creatieve manier om jezelf voor te stellen. Bijvoorbeeld: “Hoi, ik ben [naam], en met een Dora The Explorer rugzak gevuld met pindakaas potten, chocoladerepen, journals en glitter pennen van de HEMA reis ik de wereld rond om mijn reisverhalen vast te leggen.” Een originele, authentieke en pakkende introductie blijft plakken. Omdat het mensen laat lachen. Hoppa, de eerste verbinding is er dan al. Dus hoe ga jij jezelf de volgende keer voorstellen bij een netwerkevenement?

3. Luister!

Netwerken, hoe doe je dat? Nou, vooral door op te vallen en te luisteren. Geloof mij, netwerken is meer dan vertellen hoe fantastisch je bent, scherpe vragen stellen, doen alsof je geïnteresseerd bent en handen schudden. Luisteren is minstens zo belangrijk om waardevolle connecties te leggen. Als jij oprecht aandacht hebt voor de ander, voelt de ander zich gehoord. Gezien. Dat kweekt veiligheid en vertrouwen. En laat dat nou net de basis zijn van iedere relatie. Ook een zakelijke relatie.

4. Blijf extra lang plakken bij het koffiezetapparaat

Ben je aan het werk bij My Work City of een andere coworkspace? Claim de spot bij het koffiezetapparaat (zet het gerust nog in de opmerkingen)! Naast dat je niet ver hoeft te lopen voor een overheerlijke cappuccino, kun jij je kansen pakken als een ondernemer die je graag eens zou willen spreken een bakje koffie pakt. “Toevallig heb jij dan ook dorst” of “is je glas leeg”. Waren die ‘atjes voor de sfeer’ toch niet helemaal voor niets… Want waar vinden de beste gesprekken plaats? Inderdaad, bij het koffiezetapparaat. Geen grapje. De koffiehoek is de nieuwe place to be voor fantastische samenwerkingen!

5. Breng een goede dosis zelfspot mee

Humor is een geweldige manier om de spanning te doorbreken en een band op te bouwen met mensen. Breng dus een goede dosis zelfspot mee. Wees niet bang om grapjes te maken. Humor is het nieuwe zakelijk flirten en connecten! Mensen zullen het alleen maar waarderen en onthouden. Humor helpt je om een positieve indruk achter te laten. Een lach is immers de snelste manier naar iemands hart!

6. Ga naar de vrijmibo’s bij My Work City!

Wie zegt dat netwerken altijd in een zakelijke omgeving moet plaatsvinden? Dat bedoel ik! Oké, My Work City is een zakelijke omgeving, maar wordt op vrijdagmiddag lekker omgebouwd tot een café. Onder het genot van heerlijke en verse hapjes worden bubbels open getrokken, en wordt er gezellig gekletst. Lekker laagdrempelig en informeel. Wedden dat het dan veel gemakkelijker is om verbinding te maken? En dat komt niet alleen door de borrel hoor…

7. Volg op met een persoonlijke touch

Het is gemakkelijk om na een netwerkevenement een stapel visitekaartjes in je tas te gooien en ze te vergeten. We’ve all been there. Om echt indruk te maken, volg je op met een persoonlijke touch. Dat betekent dus geen visitekaartjes. Stuur daarentegen een e-mail of een persoonlijk bericht op Instagram. Stel eens een online of offline koffiedate voor. Of kom gezellig samenwerken bij My Work City. Terwijl jullie beiden werken aan de to do-lijst, bouwen jullie een fantastische relatie op. Een win-win dus!

De gemeenschappelijke deler: laat jezelf zien

Als je bovenstaande tips nog eens naleest, zul je ongetwijfeld één gemeenschappelijke deler ontdekken. Netwerken gaat uiteindelijk niet over “sociaal zijn”, maar over jezelf laten zien. De moed om eruit te springen. Je hart te openen. Jezelf bent. Je echte zelf. Als jij dat durft, ga je zien dat netwerken eigenlijk super leuk is én hele leuke samenwerkingen oplevert. Echt.

Laat je mij weten als één of meerdere tips je hebben geholpen om een ster in netwerken te worden?